Westvleteren Belgisch speciaalbier

Hoe exclusief kan speciaalbier zijn?

27-3-2018

Hoe exclusief kan bier zijn?

Opvallend bericht in diverse media. Een ‘bierrel’ tussen monniken en een supermarktketen is geëindigd met de belofte dat Jan Linders nooit meer speciaalbier van Westvleteren zal verkopen in z’n supermarkten. Reden voor de paters van de Sint Sixtusabdij om af te zien van juridische stappen.

Westvleteren is een bijzonder speciaalbier. Meermaals gekozen tot beste speciaalbier ter wereld. Het wordt gebrouwen door de trappisten binnen de muren van het klooster. Hierdoor mag het bier de naam trappistenbier dragen.

De productie is kleinschalig. Omdat de abt van het klooster niet wil dat de bierproductie alle aandacht van de monniken opslokt. Daarom is het beperkt beschikbaar. Je kunt het alleen krijgen door telefonisch te reserveren. Daarna moet je het zelf af halen bij het klooster. En zelfs als je een reservering hebt, mag je slechts maximaal twee bakken afhalen. Pas weer na zestig dagen mag je het opnieuw proberen. De paters houden telefoonnummers en kentekens bij om misbruik van dit systeem te voorkomen.

Bijzonder speciaalbier

De vraag naar zo’n bijzonder (en goed!) bier is natuurlijk veel groter dan het aanbod. Reden dat er op internet enorme bedragen worden gevraagd voor kratjes of zelfs flesjes Westvleteren.

Het was dan ook een onaangename verrassing voor de paters trappisten toen de Nederlandse supermarktketen Jan Linders een actie aankondigde. Hierbij verkochten ze Westvleteren voor bijna 10 euro per flesje.

Consumptiegoed of investeringsobject?

Inmiddels is de lucht geklaard. Jan Linders zal ’t nooooit meer doen. Maar deze vergaande exclusiviteit roept wat interessante vragen op. Is bier dat zo moeilijk te verkrijgen is, nog wel een consumptiegoed? Of wordt het, net als wijn en whisky, een verzamel- of investeringsobject? Wat zijn legitieme redenen om een goed bier exclusief te houden? En… is Westvleteren écht zo goed? Of helpt de exclusiviteit het bier aan een soort mythische status die ook recensenten meesleept?

Die laatste vraag blijft onbeantwoord, tot je zelf Westvleteren proeft. Maar dan moet je dus telefonisch reserveren én je kratje zelf ophalen… Je hebt vast al begrepen dat we bij bierkado.nl geen Westvleteren in het assortiment hebben. We respecteren de exclusiviteit van dit legendarische bier.

Heb jij liever een exclusief biertje, dat je online kunt bestellen én thuisbezorgd krijgt? Gebrouwen met minstens zoveel devote liefde en passie door kleine brouwers? Bestel dan snel op bierkado.nl